De GLI is geen sprookje. Bijna drie jaar geleden ben ik binnen de praktijk gestart met de eerste GLI-groep. Sindsdien zijn meer groepen gevolgd met deelnemers die ieder hun eigen verhaal hebben. Een van de deelnemers is Sonja (68 jaar). Zij is in april 2023 gestart met de Beweegkuur en nadert nu het einde van het traject. Aan de hand van 10 vragen heb ik haar gevraagd naar haar ervaringen binnen de GLI tot nu toe. 

Hoe ben je bij de GLI terecht gekomen? 

Via de huisarts. Ik zat niet lekker in mijn vel, vond mezelf te zwaar en had daardoor last van verschillende stressfactoren die mijn leven en leefstijl negatief beïnvloedden. Daarom besloot ik hulp te zoeken bij de huisarts, die mij de GLI aanraadde. 

Wat waren je verwachtingen van de GLI? 

Eigenlijk had ik geen verwachtingen. Ik ging er blanco in, maar wist wel dat ik écht hulp wilde. Ik was helemaal klaar met mijn oude leefstijl en besefte dat ik het niet alleen kon veranderen. Vanaf het begin was ik erg gemotiveerd, en dat is sindsdien niet veranderd. Ik herinner me nog goed het gevoel: zo wil ik niet ouder worden, ik wil me fit voelen en weer gelukkig zijn met mijn eigen lichaam. 

Voor welk GLI-programma heb je gekozen en waarom? 

De huisarts keek welke GLI in mijn buurt werd aangeboden, en dat was de Beweegkuur. Ik kende de verschillen tussen de programma’s niet goed, maar vond het vooral belangrijk dat het dichtbij was, zodat ik er met de fiets naartoe kon. Ik wilde dat de drempel om naar de gesprekken te gaan zo laag mogelijk bleef, omdat het anders het risico op afhaken zou vergroten. 

Welke doelstellingen had je voor jezelf gesteld binnen de GLI? 

Eigenlijk had ik van tevoren niet echt nagedacht over specifieke doelstellingen. Ik wilde eerst het intakegesprek afwachten en op basis daarvan realistische doelen opstellen. 

Uiteindelijk kwamen we samen tot de volgende doelstellingen: 

  • Binnen een jaar wil ik niet meer met mijn buik op mijn bovenbenen steunen tijdens het fietsen, wat betekent dat mijn buikomvang verminderd is. 
  • Binnen twee jaar wil ik strakker in mijn lijf zitten, zodat ik weer tevreden ben met mijn lichaam. 
  • Ook wil ik binnen twee jaar leuke dingen blijven doen met mijn kleinkinderen, zonder snel uitgeput te raken. Concreet betekent dit dat ik tijdens het oppassen actief kan meespelen zonder me te laten beperken door vermoeidheid. 

In het begin dacht ik vooral aan afvallen in kilo’s, maar ik besefte al snel dat dit voor mij geen prioriteit heeft. Wat ik veel belangrijker vind, zijn mijn vetpercentage, spiermassa en vochthuishouding. 

Hoe vind je dat het tot nu toe gaat? 

Het gaat heel goed! Vooral op het gebied van sporten en bewegen ben ik erg tevreden. Ik sport momenteel zeker drie keer per week. Iets waar ik heel trots op ben. Daarnaast wandel en fiets ik vaker, en dat doe ik nu ook bij mindere weersomstandigheden. Tenzij het heel erg hard regent. 

Het resultaat? 

Twee weken geleden kon ik zonder moeite drie dagen achter elkaar door de Efteling banjeren met mijn (klein)kinderen—iets wat twee jaar geleden absoluut niet mogelijk was. Qua voeding heb ik helaas wat pech gehad door wisselingen van verschillende diëtisten. Dit beïnvloedde mijn motivatie, omdat ik telkens opnieuw mijn verhaal moest doen. Toch heb ik ook op dit vlak mooie stappen gezet en veel gezondere alternatieven gevonden voor het snacken in de avond. 

Wat vind je een voordeel aan de GLI ten opzichte van andere gezondheidsprogramma’s?  

Wat ik erg fijn vind, is dat voeding, beweging, slaap en ontspanning samenkomen binnen de GLI. Ik kan altijd terecht wanneer ik vragen heb of tegenslagen ervaar. Dit hoeft niet altijd te zijn tijdens de afgesproken tussenevaluatiemomenten.  Ook voel ik me vrij om anderen binnen de groep te stimuleren en mijn ervaringen te delen, wat de groepsdynamiek alleen maar versterkt.  

Wat zou je liever anders zien binnen de GLI? 

Ik zou het prettiger vinden als alle disciplines onder één dak te vinden waren. Hoewel ik alle gesprekken als zeer effectief heb ervaren, vond ik de drempel toch wat hoger om naar een andere locatie te moeten gaan. 

Wat heeft de GLI je tot nu toe opgeleverd? 

Zoals ik eerder aangaf, merk ik dat ik me veel fitter voel. Ik zit beter in mijn vel en heb er vertrouwen in dat ik de leefstijlveranderingen die ik heb doorgevoerd ook in de toekomst kan blijven volhouden. Het zijn vooral kleine, duurzame aanpassingen geweest die goed vol te houden zijn. Volgens de diëtist zat mijn voeding al vrij goed, maar op het gebied van beweging en ontspanning was nog veel winst te behalen en dat is zeker gelukt. Ik ervaar minder stress, beweeg vaker, mijn slaapkwaliteit is verbeterd en dankzij deze veranderingen sta ik veel prettiger in het leven. Mocht er ooit een terugval komen, dan weet ik dat ik altijd kan terugvallen op een stabiele basis, en dat geeft een fijn gevoel. 

Zou je de volgende keer iets anders doen als je deelneemt aan de GLI? 

Misschien gek om te zeggen, maar eigenlijk niets. Ik ben gewoon erg tevreden met hoe alles is verlopen. Ik heb het gevoel dat ik weinig ‘verkeerde keuzes’ heb gemaakt, en als dat al zo was, waren ze altijd bewust. Het enige wat ik jammer vond, is dat deze groep niet erg interactief was tijdens de groepsbijeenkomsten en in de app. Ik heb gehoord dat dit in andere groepen veel meer het geval is. Maar dat is simpelweg pech, en daar had ik zelf niet veel invloed op. 

Zou je de GLI aanraden voor andere mensen, zo ja, aan wie en waarom? 

Ik zou het zeker aanraden aan mensen die behoefte hebben aan een leefstijlverandering. Ik merk dat veel mensen geïnteresseerd zijn, maar niet goed weten wat ze kunnen verwachten. Het programma is breed opgezet, omdat het niet alleen om bewegen of voeding gaat, maar om verschillende aspecten die betrekking hebben op leefstijl(verandering). Het is vooral geschikt voor mensen die in kleine stapjes hun leefstijl willen veranderen en niet meteen veel resultaat verwachten. Dit was voor mij persoonlijk ook het geval, en het heeft me ontzettend veel positiviteit opgeleverd. 

 
Met speciale dank aan Sonja Kropman

Koen Lensen

fysiotherapeut en leefstijlcoach bij Fysiotherapie Fy-Fit